تبلیغات
ورزش و تناسب اندام - اشتباهات رایج در مورد چربی ها

ورزش و تناسب اندام

زندگی با سلامتی زیباست

 

اشتباهات رایج در مورد چربی ها

 

نوع مطلب :ورزش بانوان ،تناسب اندام ،

نوشته شده توسط:م نجفیان

شیوع شایعات و اشتباهات گوناگون در تغذیه ورزشی که همانند ویروس های رایانه ای در مدت زمان کوتاهی نیز در بین ورزشکاران رشته های قدرتی رواج پیدا کرده و همه گیر می شود مخصوصا در شرایطی که ضعف های عمده ای در آموزش و اطلاع رسانی نیز در ورزش یک کشور وجود داشته باشد موجب بروز تبعات منفی شدید و نگران کننده ای شده و ورزشکاران را به سمت و سوی شیوه های غیر مجاز و خطرناک و در نهایت نیز به سمت استفاده پر خطر از استروئیدها سوق می دهد. شاید چربی ها از جمله مواردی باشند که ورزشکاران و حتی مردم عادی همواره در مورد این دسته از درشت مغذی ها دچار اشتباه و خطا بوده اند. روزگاری مصرف چربی به هر شکل و نوع آن مردود شمرده می شد و مردم و ورزشکاران نیز از این قاعده و دستور کلی پیروی کرده و مصرف چربی های اعم از چربی های مفید و چربی های مضر را بر خود حرام می دانستند و اکنون نیز هستند کسانی که بر پایه این عقیده و اعتقاد باطل کماکان چربی ها را دشمن شماره یک سلامت آدمی دانسته و حتی از خوردن چربی های مفید و ضروری نیز وحشت دارند.اشتباهات موجود در مورد چربی ها فراوان است اما در این مقاله در مورد چهار اشتباه رایج ورزشکاران و افراد عادی در مورد این دسته از درشت مغذی های مضر و در عین حال مفید سخن خواهیم گفت و حقایق را نیز در این زمینه بازگو خواهیم کرد.

گفته می شود که مصرف چربی در رژیم روزانه غذایی با افزایش حجم چربی های زاید در بدن همراه خواهد بود!

اجازه بدهید این نکته را اینگونه بازگو کنیم که مصرف تقریبا هر سه نوع از درشت مغذی ها منجر به افزایش چربی زاید موجود در بدن شده و این مسئله تنها محدود به چربی ها نمی شود. چربی ها منابع پر قدرت و سرشار از انرژی هستند. بدن شما به راحتی می تواند از هر مولکول چربی موجود در بدن در حدود 102 مولکول ATP را تهیه کرده و در اختیار عضلات شما قرار دهد. این در حالی است که یک مولکول شکر تنها در حدود 30 مولکول ATP تولید می کند. بنابراین به این مهم می رسیم که ذات چربی ها برای بدن و برای سلامت آدمی مضر نبوده و تنها مصرف ناصواب و نادرست آنهاست که آدمی را دچار مشکل کرده و آزار می دهد. چربی ها در مقایسه با پروتئین ها و قندها سه برابر انرژی زا تر بوده و تولید انرژی بیشتری در بدن می کنند. یک گرم چربی در حدود 9 کالری انرژی و یک گرم پروتئین و قند نیز تنها در حدود 4 کالری انرژی در خود دارد. بدن شما برای انجام طبیعی فعالیت های خود نیاز به دریافت نمونه هایی از چربی ها دارد و بر خلاف آنچه که عموم تصور می کنند مصرف چربی منجر به بروز پدیده ناهنجار چاقی در بدن آدمی نمی شود بلکه افراط در مصرف چربی است که شما را با پدیده چاقی رو در رو می کند.به جای حذف چربی ها از رژیم روزانه غذایی خود که این عمل یقینا در طولانی مدت عوارض و پیامدهای منفی شدیدی را نیز در پی خواهد داشت تعادل از دست رفته را به رژیم غذایی خود بازگردانده و از افراط و تفریط های معمول در رژیم های روزانه غذایی خود پرهیز کنید.به جای ترس بی مورد از چربی ها و به جای تحریم کردن مصرف آنها از این دسته از درشت مغذی ها برای تضمین سلامت و برای تشدید فرایند پروتئین سازی در بدن خود نهایت استفاده را بکنید.

گفته می شود که چربی ها همگی مضر هستند!

چربی ها از جمله مواد مورد نیاز برای ادامه حیات طبیعی آدمی بوده و وجود آنها در رژیم روزانه غذایی انسان ضروری و مفید است. غشای سلولی موجود در بدن آدمی که تمامی سلول ها را احاطه کرده است از چربی ها و مخصوصاً از فسفولیپیدها، کلسترول و تری گلیسیرید تشکیل شده است. بنابراین با اقتدار و با اطمینان تمام می توان گفت که چربی اصولاً ماده بد و یا مضری نیست که بتوان تحریم استفاده از آن را که امروزه بر سر زبانهاست پذیرفت و یا تایید کرد.بدن شما همانگونه که نیاز به دریافت پروتئین و قند در برنامه روزانه غذایی دارد نیاز به دریافت چربی در رژیم روزانه غذایی نیز دارد.وجود چربی برای تسریع و تسهیل جذب ویتامین های مورد نیاز بدن نیز الزامی و ضروری بوده و وجود ویتامین کافی در بدن نیز برای سلامت و برای پیشرفت های ورزشی لازم و ضروری است. با این تفاسیر آیا باز هم اعتقاد دارید که چربی ها همگی برای سلامت آدمی مضر و کشنده اند.

گفته می شود که همه انواع چربی ها یکسان هستند و تفاوتی بین آنها وجود ندارد!

این گفته و این ادعا نیز به قدری دور از حقیقت است که آن را می توان خرافه ای محض نامید. اگر از دنیای مجازی و ساختگی که شایعات و خرافه ها در ذهن ما می سازند قدم به دنیای حقیقی بگذاریم و ذهن خود را از شایعات و خرافات پاک کنیم در می یابیم که چربی ها درشت مغذی هایی هستند که انواع مختلف داشته و به گروه های مختلف تقسیم بندی می شوند. بدن شما دسته ای از چربی ها را در درون خود تولید کرده و برخی دیگر را نیز باید در رژیم روزانه غذایی و از طریق غذاهایی که در طول روز می خورید دریافت کند. به طور کلی چربی ها را به دو دسته اشباع شده و اشباع نشده می توان تقسیم بندی نمود. چربی های اشباع شده به دسته ای از چربی ها اطلاق می شود که عموما از منابع حیوانی به دست می آید و حالتی جامد دارند. این دسته از چربی ها تمایل چندانی به شرکت در واکنش های شیمیایی رخ داده در بدن نشان نداده و به نظر می رسد که در پی ذخیره شدن در بدن و در پی رسوب در دیواره رگ ها هستند. چربی های اشباع شده چون تمایلی به برقراری پیوند های شیمیایی ندارند در نتیجه نیمه عمر طولانی تری نیز داشته  و به همین دلیل نیز گفته می شود که ماندگاری بهتر و طولانی تری داشته و غذاهای تهیه شده از این چربی ها نیز در برابر فساد ناشی از ذخیره سازی مقاومت بیشتری دارند. به همین علت نیز در برخی از موارد روغن های نباتی استحصال شده از منابع گیاهی را برای افزایش ماندگاری و برای مصون نگه داشتن آن از فساد ناشی از انبار شدن طولانی مدت، با روش های صنعتی اشباع می کنند.از دیگر نمونه از چربی ها می توان به چربی های اشباع نشده اشاره کرد. این گروه از چربی ها خود به دو دسته مونو و پلی تقسیم بندی می شوند. این گروه از چربی ها همان چربی هایی هستند که عموم از آن به عنوان چربی های مفید یاد می کنند.زمانی گفته می شد که برای رسیدن به تناسب اندام و برای تشدید فرایند چربی سوزی در بدن و همین طور هم برای مصون نگه داشتن بدن از گزند انباشته شدن چربی در آن باید تا حد امکان از چربی ها در برنامه روزانه غذایی دوری گزید اما تحقیقات انجام شده در طی چند سال اخیر به روشنی به این مهم رسیده است که مصرف روزانه مقادیر کمی از چربی های مفید نه تنها به سلامت و تندرستی فرد کمک می کند بلکه فرایند چربی سوزی در بدن وی را به خوبی نیز تشدید می کند. باور کردن این مسئله برای کسانی که تا بوده با خرافات ممد کول و حسن بازو سر و کار داشته و از راهنمایی های آنها بهره مند بوده اند اندکی دشوار خواهد بود اما به این مهم توجه داشته باشید که ما اصولاً در ایران در زمینه تغذیه و غیره تولید علم نداشته و موارد ذکر شده در مقالات را نیز نه از روی معده من که از منابع موثق و تحقیقاتی خارجی ذکر می کنیم.این تحقیقات همچنین نشان داده است که مصرف مقادیر کمی از چربی های مفید در طول روز در کاهش میزان کلسترول مضر خون نیز مفید واقع می شود. همانگونه که در مقالات قبلی و در مقاله ای که در مورد کلسترول و تاثیرات منفی افزایش آن در خون انسان مطالعه کردید بالا رفتن کلسترول مضر خون که در برخی موارد به دلیل ترس عموم از مصرف چربی های مفید در بدن آنها به وجود می آید امروزه عامل مهم و اصلی بسیاری از مرگ و میرهای انسانی بوده است.کم کردن چربی های زاید موجود در بدن نه تنها به تناسب اندام فرد کمک می کند بلکه در کاهش خطر حملات قلبی و کاهش خطرات ابتلا به بیماری های کشنده نیز مفید و تاثیر گذار ظاهر می شود اما به این مهم نیز توجه داشته باشید که حذف کامل چربی از رژیم روزانه غذایی برای کم کردن از چربی های زاید بدن اشتباه فاحشی است که امروزه در بین عموم رواج پیدا کرده است و کارایی مثبت نداشته و در برخی موارد با تبعات منفی شدیدی نیز همراه می شود. در مورد راهکارهای عملی و بی ضرر و واقی کم کردن چربی های زاید بدن در مقالاتی که در همین نشریه نیز تقدیم حضور خوانندگان شده و خواهد شد به تفصیل صحبت کرده ایم.تحقیقی که نتایج آن در نشریه «تحقیقات بالینی» در کشور آمریکا به چاپ رسیده بود نشان می داد که مصرف روغن زیتون که منبع مهم و قابل اعتماد چربی های اشباع نشده از نوع مونو نیز هست در آزاد سازی چربی های ذخیره شده در بدن و در هدایت کردن آنها به سمت کوره های چربی سوزی و در یک کلام در کمک به تشدید فرایند چربی سوزی تاثیرات در خور توجهی داشته است. میتوکندری که تقریبا در داخل تمامی سلول های بدن و مخصوصاً سلول های عضلانی وجود دارد به نوعی می توان گفت که کوره چربی سوزی بوده و سهم عمده ای از چربی های سوخته شده در بدن نیز در این تنور و در این کوره سوزانده می شود.نتیجه تحقیق دیگری که در همین نشریه به چاپ رسیده بود به روشنی به این مسئله اشاره داشت که مصرف مقادیر کافی از چربی های مفید و از جمله امگا3 در روز موجب تقویت قوای فکری و قوه تمرکز در مردان و زنان شده است. در مصرف چربی ها به این مسئله نیز توجه داشته باشید که  مکمل های حاوی اسید های چرب ضروری برای مصرف در کشورهایی تولید می شوند که اصولاً در این کشورها دسترسی به منابع طبیعی این دسته از چربی ها همانند ماهی، روغن های گیاهی مرغوب و غیره برای همگان ممکن و میسر نیست. در کشوری همانند ایران که ماهی تازه و مرغوب در تمامی فصول سال و تقریبا در تمام شهرهای آن به فراوانی در دسترس همگان قرار داشته و روغن های زیتون و دیگر روغن های گیاهی مفید نیز در تمامی عطاری ها و سوپر مارکت ها به قیمت معقولی به فروش می رسد تجویز و همچنین استفاده از قرص ها، کپسول و دیگر فرم های مکمل های حاوی روغن های ماهی و اسید های چرب ضروری که احتمال قلابی و نا مر غوب بودن آن نیز وجود دارد توجیهی منطقی ندارد.به جای اینکه نیازهای خود را در مواد مصنوعی و مجهول الهویه ای که امروزه به نام مکمل عرضه شده و مصرف آن نیز در قالب مقالات و آگهی های تبلیغاتی و غیره تبلیغ می شود جستجو کنید الگو و سبک زندگی خود را به طبیعت و به الگوی زندگی اجداد غارنشین انسان نزدیک تر کرده و از طول عمر توام با سلامت خود لذت ببرید. مکمل هایی که به مدد فعالت دلالان مکمل در کشورهای جهان سوم نیز به فراوانی توزیع شده و تبلیغ می شوند در بسیاری از موارد و آنهم در صورتی که اصل بوده و در کارگاه های زیر زمینی داخل کشور تولید نشده باشند حاوی انواع سنتتیک، مصنوعی و مانده و انبار شده مواد غذایی مختلفی هستند که انواع طبیعی و تازه آنها در مواد غذایی با کیفیتی که در کشور ما نیز دسترسی به آن چندان هم دشوار نیست یافت می شود.  به جای خرید و مصرف عصاره علف های هرز کشورهای غربی و ایالت های مختلف آمریکا و به جای استفاده از مکمل هایی که اصولاً هویت واقعی آنها بر عموم و بر اهل فن پوشیده بوده و با این وجود تحت عنوان اکسیرهای شفا بخش و معجزه گر به مردم و ورزشکاران کشورهای جهان سوم معرفی می شود از مواد غذایی طبیعی و ارزان قیمتی که در داخل کشور نیز به فراوانی تولید و عرضه می شود استفاده کنید. در مورد مکمل ها جای بحث فراوان است. از ذات این ترکیبات و از این مهم که اصلا مصرف این ترکیبات ضروری و یا زاید است که بگذریم به این مسئله می رسیم که چگونه می شود مکملی که در کشورهایی همانند آمریکا و کانادا که تولید کننده آن هستند در حدود 45000 تومان به فروش می رسد در کشوری همچون ایران به قیمت خرده فروشی و بدون تخفیف 11500 تومان عرضه می شود و در عین حال نیز با قطعیت تمام ادعا می شود که نمونه عرضه شده در ایران تولید آمریکا، اصل و کارامد است؟!!! آیا این مسئله جای سوال و ابهام ندارد؟ آیا دولت و ملت آمریکا که ید طولایی در چاپیدن کشورهای فقیر و بیچاره جهان سوم داشته و امروزه دستشان برای همه رو شده است برای کمک به ملت های همین کشورهای جهان سوم یارانه به این قبیل فرآورده ها اختصاص داده اند؟!!! این بار هم بگذریم!

گفته می شود که رعایت رژیم های عاری از چربی به معنی کاهش و از بین بردن احتمال و امکان ذخیره شدن چربی در بدن خواهد بود!

این ادعا نیز به قدری عجیب و خنده دار است که چیزی به جز خرافه نمی توان بر آن اطلاق نمود. این خرافه نیز از دیر باز بر سر زبان ها بوده و ریشه در ارشادات حسین کول و ممد بازو دارد. آیا تاکنون به این مهم اندیشیده اید که اصولاً از نظر منطقی عملی کردن این عقیده سخیف و نادرست برای بشر ناممکن است. چگونه می توان مصرف چربی در رژیم روزانه غذایی را به صفر رساند در حالی که بسیاری از منابع غذایی آدمی مقادیری از این درشت مغذی را در خود دارند؟!یک چنین عقیده سخیفی در مورد رژیم های کشنده غذایی که امروزه برای تشدید چربی سوزی و لاغری تجویز می شود نیز در دنیای پرورش اندام بر سر زبانهاست که می گوید برای رهایی از شر چربی های زاید باید وعده های غذایی را در طول روز تا جای ممکن حذف کرده و گرسنگی های شدید و طولانی مدت را به جان خرید!در شرایطی که ممد کول و حسن بازو خود را خداوندگار علم تغذیه ورزشی دانسته و رسالت هدایت ورزشکاران را بر دوش خود حس کرده و فوج فوج شاگرد تحویل جامعه ورزشی کشور و دنیا می دهند شیوع چنین شایعاتی نیز دور از انتظار نخواهد بود.

منابع سالم و طبیعی چربی های مفید

حال که در مورد خرافات و شایعات رایج در مورد چربی های داد سخن در دادیم اجازه دهید تا در مورد منابع طبیعی و بی عارضه چربی های مفید نیز اندکی صحبت کرده یا به قولی افاضات ادب و اظهار فضل کنیم.

برای دریافت چربی های مفید در رژیم روزانه غذایی خود می توانید بر روی منایع زیر حساب کنید: 

·          ماهی قزل آلا

·          روغن بادام زمینی که در صورت عدم دسترسی به روغن آن می توانید از خود بادام زمینی تازه استفاده کنید.

·          مغز گردوی تازه

·          مغز تازه بادام درختی تازه

·          روغن آفتابگردان اشباع نشده

·          روغن زیتون

·          ماهی های آبهای سرد

·          روغن های گیاهی دیگر

 انبار کردن مغز گردو و بادام از ارزش غذایی آن کاسته و چربی های مفید موجود در آنها را نیز فاسد می کندو بنابراین در خرید و مصرف مواد غذایی علاوه بر مرغوب بودن به تازه بودن آنها نیز دقت کنید.





خواب و آرامش سه شنبه 12 اردیبهشت 1391
۲۰ نکته برای یک پیاده‌روی سالم یکشنبه 3 بهمن 1389
به راحتی لاغر شوید فقط با یک چراغ!! دوشنبه 1 آذر 1389
توصیه هایی باورنکردنی برای داشتن سلامتی فوق العاده دوشنبه 1 آذر 1389
نوشیدن اب باعث لاغری می شود چهارشنبه 16 تیر 1389
20 راهکار برای تناسب اندام سه شنبه 18 خرداد 1389
کوچک کردن چربیها ی شکم یکشنبه 26 اردیبهشت 1389
غذاهایی که شکم شما را آب می کنند شنبه 11 اردیبهشت 1389
راه حلی برای تثبیت کاهش وزن پس از رژیم دوشنبه 6 اردیبهشت 1389
آموزش برنزه کردن صورت و بدن سه شنبه 24 فروردین 1389
بهترین زمان برای چربی سوزی دوشنبه 23 فروردین 1389
کوچک کردن شکم چهارشنبه 14 بهمن 1388
یک رژیم بین المللى سه روزه پنجشنبه 8 بهمن 1388
10 فرمان برای فرار از بوی بد عرق! شنبه 26 اردیبهشت 1388
پوکی استخوان زن و مرد نمی‌شناسد دوشنبه 21 اردیبهشت 1388
قند موجود در مواد غذایی دوشنبه 21 اردیبهشت 1388
چگونه در پیاده‌روی کالری بیشتری بسوزانیم؟ چهارشنبه 16 اردیبهشت 1388
ورزش و مكملهای غذایی شنبه 12 اردیبهشت 1388
تغذیه ورزشکاران و تامین انرژی شنبه 12 اردیبهشت 1388
5 توصیه مهم برای جلوگیری از ریزش مو یکشنبه 6 اردیبهشت 1388
نکاتی تازه درباره کوچک کردن شکم سه شنبه 1 اردیبهشت 1388
مزایای ورزش شنا دوشنبه 31 فروردین 1388
ارتقاء سلامت نوجوانان از طریق فعالیت بدنى و ورزشى دوشنبه 31 فروردین 1388
اقدامات اولیه در آسیبهای ورزشی پنجشنبه 20 فروردین 1388
بررسی آسیبهای ورزشی در معلولین پنجشنبه 20 فروردین 1388
مصدومیت ها در ورزش بسکتبال پنجشنبه 20 فروردین 1388
ورزش و اوقات فراغت کودکان و نوجوانان پنجشنبه 20 فروردین 1388
ورزش وسلامتی کودکان پنجشنبه 20 فروردین 1388
انگیزه هایی برای ورزش كردن سه شنبه 18 فروردین 1388
چگونه قدرت کششی خود را تا بیست درصد افزایش دهیم سه شنبه 18 فروردین 1388
لیست آخرین پستها